Impact op de Jeugd

Het opleiden van kinderen is een specialisme, vandaar dat Sjors Lemmens ook een professioneel en uitgebreid jeugdplan heeft geschreven, samen met Ricardo van de Venn en in nauw samenspel met de Jeugdcommissie van Golfclub Maastricht worden er op zaterdag en zondag jeugdlessen gegeven.

Vanaf dit jaar maken we gebruik van een lange termijn ontwikkelings plan (LTAD) , dat gebaseerd is op de biologische leeftijd van de kinderen. Zo wordt er een traject uitgestippeld wat de kinderen vanaf 5 jaar tot 18 jaar kunnen doorlopen. Omdat golf een zogenaamde “late development” sport is, is het belangrijk dat de kinderen een hele goede (sport)basis ontwikkelen, want hoe breder het fundament is, hoe hoger er gebouwd kan worden.

Groepsindelingen op biologische leeftijd:

Biologische leeftijd is belangrijk! Geen kind is hetzelfde, 2 kinderen van kalenderleeftijd 9 jaar kunnen enorme verschillen vertonen in ontwikkeling. Dat zou betekenen dat deze 2 kinderen niet aan dezelfde (motorische) vaardigheden moeten werken.

Waarom is dit belangrijk: Wanneer een kind nieuw is bij de lessen, zal hij of zij ingedeeld worden met leeftijdsgenoten en niet direct op niveau, omdat dit averechts werkt. Het voordeel bij golf is natuurlijk dat ieder kind zijn eigen bal slaat en minder afhankelijk is van het niveau van zijn of haar trainingsmaatjes. We streven er uiteraard naar om voldoende aanwas te krijgen, zodat we naast indeling op leeftijd ook op niveau kunnen indelen.

 

Schermafbeelding 2014-04-22 om 14.31.08

 

Om de voortgang van de kinderen te optimaliseren zal Impact Golf Academy de groepsgrootte reduceren naar 6 kinderen per professional. GCM zal een uitgebreid programma aanbieden met wedstrijden en andere leuke golfevenementen om zo de combinatie van leren en toepassen te optimaliseren!

Niveau en rankingsysteem:

Afgeleid van het Martial Arts systeem (judo, karate) maken we bij de jeugdlessen gebruik van verschillende kleuren “bagtags” om het niveau van de kinderen aan te geven. Dit is een goede motivatie voor de kinderen, maar het is ook voor de professionals makkelijk om in 1 oogopslag te kunnen zien in welke fase van de ontwikkeling de kinderen zich bevinden.
Er zijn voor iedere kleur duidelijke criteria uitgeschreven waar een kind aan moet voldoen. Zo zullen de jongere kinderen vooral aan technische vaardigheden moeten voldoen en hoe hoger het niveau wordt, hoe meer er aan bepaalde spelresultaten voldaan moet worden om een hogere kleur te krijgen (bijvoorbeeld handicap of kort spel statistieken).
De opbouw van de kleuren is als volgt en geeft ook een indicatie van de groepsopbouw zoals in bovenstaand schema weergegeven:

Schermafbeelding 2014-04-22 om 14.33.23

 

 

 

 

De Jeugdlessen worden verzorgt door:

Sjors Lemmens:

Heeft zich de laatste 5 jaren gespecialiseerd in jeugd. Bij zijn vorige werkgever (Rijk van Margraten) heeft hij het hele jeugdplan geschreven en uitgevoerd. Hierdoor is Het Commited To Jeugd Certificaat behaald van de NGF.
Hij heeft in Duitsland verder de specialisatie TPI Junior Coach behaald, een opleiding die zich richt op het opleiden van jeugd op de lange termijn. In 2012 kreeg hij door zijn inzet voor de jeugd een Honorable Mention in de US Kids Top 50 Teachers lijst.
Zijn visie op jeugd: “Met jeugd werken is een specialisme op zich, je moet hier een passie voor hebben die je niet iemand kunt aanleren. De diversiteit, eerlijkheid en mogelijkheden van jeugdgolfers geeft me altijd veel energie. Mijn droom is om een veel en actieve jeugd te zien op IGM, maar ook om in de toekomst talentvolle spelers opleiden tot prestatieve golfers.

Ricardo Van de Venn:

Dat er al een groot en actief jeugdbestand is op IGM, volledig te danken aan Ricardo en de Jeugdcommissie. De jeugd en ouders zijn zeer te spreken over zijn inzet en enthousiasme tijdens de jeugdlessen. Sinds zijn stage op Herkenbosch waar hij voornamelijk met jeugd werkte zijn dit een van zijn favoriete lessen van de week. De TPI Junior cursus staat nog hoog op het verlanglijstje maar was tot op heden nog niet in de buurt.
Zijn visie op jeugd: “ De jeugd moet door middel van plezier zichzelf kunnen ontplooien in het spel. Golf geeft naast sportieve vaardigheden ook uitstekende sociale vaardigheden voor de toekomst. Zelfs op zeer jonge leeftijd is het belangrijk dat de kinderen al in aanraking komen met sporten. Zo ontwikkelen we hun motorische vaardigheden op alle fronten.”

Ze hebben veel zin en vertrouwen om samen de volgende stap te zetten naar een nog grotere en prestatieve jeugdopleiding. Door de samenwerking komt er ook meer capaciteit om jeugd te faciliteren, wat resulteert in kleinere groepen en dus meer aandacht voor de kinderen!

Menu